top of page

חזרה למידע על עיסוי רפואי

כיצד התפתח העיסוי הרפואי המודרני?

למרות שעיסוי היה חלק בלתי נפרד מן הרפואה היוונית הקדומה והמצרית הקדומה, באירופה הנוצרית של ימי הביניים לעיסוי היה מקום שולי בלבד. זאת בניגוד למזרח אסיה, שם נוצרו שיטות עיסוי רבות. אף על פי שהתייקמו קשרים בין הרפואה האירופאית, הרפואה הערבית, ההודית והסינית, פריצת הדרך של העיסוי במערב באה כאשר פר הנריק לינג, בן למשפחת כמרים משוודייה, המציא עצמאית את העיסוי השוודי בתחילת המאה ה-19. לינג סבל ממחלת ריאות וכאבי פרקים. לימודי סייפות סייעו לו להתגבר באופן חלקי על הבעיה, אך רק כאשר החל לעסות עצמו באופן שיטתי מצא מזור למחלתו. לינג פיתח מערכת של תרגילי התעמלות אשר היו מרכז עבודתו, ואילו העיסוי היה רק חלק צידי בשיטתו. הרופא ההולנדי יוהן גיאורג מצגר המשיך לפתח את שיטת העיסוי של לינג ולימד והפיץ אותה באופן שיטתי. זהו העיסוי השוודי, או כפי שהוא ידוע עד היום באירופה, עיסוי קלאסי.

 

העיסוי השוודי החל להתפשט ברחבי אירופה מאמצע המאה ה-19 ונחשב לשיטה לריפוי ממחלות שונות. בתקופה זו ספא היה מקום בו אנשים חולים באים להירפא ממחלות שונות ועיסוי היה מיומנות הנלמדת ומשמשת רופאים ואחיות; מעסים מקצועיים היו חלק מכל בית חולים. זו התקופה בה התפתח מקצוע העיסוי לכיוונים רבים, על-ידי אנשים רבים, כאשר חלק מן הטכניקות שפותחו לא ניתן עוד ליחס לאף אדם ספציפי.

 

בסוף המאה ה-19, ד"ר אנדרו טיילור סטיל ודניאל דיוויד פאלמר פיתחו את האוסטאופתיה והכירופרקטיקה בהתאמה. שיטות אלה, העושות שימוש בעבודה ידנית על מערכת השלד שריר נועדו במקור לטיפול במחלות מכל הסוגים, התיימרו להחליף את כל מקצוע הרפואה והתבססו על אמונה באנרגיה ואינטלגנציה גופנית לצד ידע אנטומי מודרני. למרות שאוסטאופתיה וכירופרקטיקה נלמדים בבתי ספר סגורים, אוסטאופטים וכירופרקטים המשיכו לפתח שיטות חדשות לטיפול מגע רבות אשר מצאו את דרכן לעיסוי הרפואי.

בשנות השישים החלה ד"ר איידה רולף (אשר בעצמה למדה אוסטאופתיה ויוגה) ללמד את שיטתה "אינטגרציה מבנית" לציבור הרחב, שיטה אשר נועדה לשפר את היציבה והתנועה הטבעית של האדם באמצעות סדרת טיפולים. שיטה זה השפיעה גם היא רבות על העיסוי הרפואי והביאה לעולם הטיפול את ההתמקדות בפאסיה, מעטפת השריר, אשר קודם זכתה להתעלמות כמעט מוחלטת.

ב-1983 פורסם, לאחר 30 שנים של מחקר על נקודות מעוררות כאב, הספר Myofascial Pain and Dysfunction: The Triggerpoint Manual הכולל מיפוי של הנקודות השכיחות והקרנות להן הן גורמות. הטענה כי לחיצות בנקודות מסויימות יכולה להביא להקלה בכאבים מבוססת היטב ברפואה העתיקה וגם בעולם העיסוי הרפואי, אולם מחקר זה נתן לכך ביסוס אמפירי חדש והמיפויים של ג'נט טראוול ודיוויד סימונס מחברי המחקר משמשות כיום כמעט כל מטפל בעיסוי רפואי.

שולחן הטיפולים עם הפתח לפנים אגב, הומצא רק בשנות הארבעים, והבייגלה, כרית הפנים הנשלפת, הומצאה רק בשנות השמונים...

bottom of page