top of page
עיסוי חזק
עיסוי לצוואר
גב קשה
כאב בשכמה

חזרה שיטות טיפול

(מאמר זהת עוסק בנקודות טריגר כשיטת טיפול. כתבתי גם מאמר מורחב [כ-4,000 מילים] הסובב סביב הרעיון שרוב הכאבים מקורם בטריגר פוינטס. כמו כן המאמר מתאר את הגורמים להופעת טריגר פוינטס, מרחיב על אופן התנהגותן, על יחס המערכת הרפואית אליהן, הטיפול בהן, טיפול-עצמי וכיצד הן דומות לחצ'קונים. לקריאת המאמר המורחב לחצו כאן.)

טריגר פוינטס

טריגר פוינטס ("נקודות הדק" או "נקודות מעוררות כאב") הן אזורים בשריר של סיבים המכווצים באופן כרוני. למרות שלרוב הן מוצגות בתרשימים שונים כנקודות עגולות ואדומות (או מסומנות באיקסים שחורים ומאיימים), אזורים אלו אינם חייבים להיות עגולים בצורתם ואחידים בגודלם. גודלן יכול להשתנות מגרגיר קינואה ועד שעועית בובס וצורתן יכולה להיות כדורית או צורת מיתר, אליפסה או גבשושית. במקרים רבים נמצא מספר נקודות טריגר סמוכות זו לזו על אותו השריר, או על שרירים שונים המצויים זה על גבי זה באותו אזור.

 

טריגר פוינטס אינן דומות בדיוק לנקודות הלחיצה של הרפואה הסינית, ההודית והרפלקסולוגיה, שכן עצם קיומן הוא פתולוגיה והן נוצרות במהלך החיים בגלל תפקוד לא תקין של מערכת התנועה. עם זאת הן נפוצות מאוד וניתן למצוא אותן אצל כל אדם, כולל ילדים ופעוטות ואף אצל בעלי-חיים.

 

נקודות טריגר גורמות לתפקוד לא תקין של השריר, לחולשה, מגבלות תנועה, יציבה לקויה ולכאב. הכאב יכול להיות כאב מקומי, כאב מוקרן או שניהם. ישנן נקודות שגורמות לכאב במהלך היום (נקודות פעילות) וכאלו שגורמות לכאב רק בזמן הלחיצה עליהן (נקודות רדומות). הנקודות הרדומות עלולות להפוך לנקודות פעילות בעתיד אם לא יטופלו, ובכל מקרה הן מהוות בעייה בשריר ופוגעות בתפקודו. פעמים רבות כאשר נמצא נקודות פעילות בשריר מסויים, יהיה זה שריר המנסה לבצע את פעולתו של שריר אחר, אשר אינו פעיל בשל כיווץ כרוני. בשריר הלא-פעיל נמצא גם כן טריגר פוינטס רבות, אולם רדומות, ולכן, בשביל שהתוצאות יחזיקו, צריך לטפל גם בשרירים הלא פעילים ולא רק באזור הכואב.

 

כמו כן קיימות נקודות ראשיות ונקודות משניות. הנקודות הראשיות הן אלו היוצרות את הנקודות המשניות, כך שהטיפול בנקודות המשניות לא יועיל אם לא נטפל בנקודות הראשיות. לעומת זאת, הטיפול בנקודות הראשיות יכול להעלים את הנקודות המשניות. 

 

זיהוי

ניתן לזהות טריגר פוינטס באמצעות מישוש: האזור הוא גבשושי, סיבי ודחוס ביחס לרקמה מסביב (צריך להיות מנוסה במישוש ולהכיר היטב את האנטומיה כדי לא להתבלבל עם מבנים סמוכים כגון בליטות בעצם, גידים ובלוטות לימפה). כמו כן הנקודה תהיה רגישה ללחץ - לכן חשוב בזמן הטיפול לדווח נקודות המקרינות כאב בעת הלחיצה עליהן.

 

טיפול

ניתן לטפל בנקודות טריגר באמצעות מתיחות ועיסוי עצמי עמוק או באמצעות עיסוי רקמות עמוקות. שיטת הטיפול הסטנדרטית היא לחיצה על הנקודה עד שהמטופל חש כאב ברמה של 5-7 מתוך 10. לאחר מספר שניות רמת הכאב אמורה לרדת ואז ניתן ללחוץ חזק יותר. הלחיצה יכולה להימשך כמו שניות עד דקה וחצי. לבסוף יש לבצע פריקשן באזור כדי לפזר את המתח. ישנם גם מטפלים המוסיפים לכך עיסוי בקרח. שיטות אחרות שיכולות לעבוד ביעילות הן לחיצה תוך כדי מתיחה (pin and stretch), או קירוב ודחיסה של הרקמה מסביב (מנחים משחררים).

 

היסטוריה

טריגר פוינטס הוא מושג שנתבע על-ידי ד"ר ז'אנט טרוואל בספר עב-הכרך Myofascial Pain and Dysfunction: The Triggerpoint Manual, שפורסם ב-1983 ונחשב לתנ"ך של התחום. מאז אנשים רבים הסובלים מכאב כרוני שמעו על המושג. ד"ר טרוואל הייתה רופאה שחיפשה פתרון לבעיית הכאב הכרוני וגילתה שברוב המקרים מקור הכאב בכיווצי שרירים כרוניים. היא ערכה מחקר מדוקדק במשך 40 שנה עם אלפי נבדקים ופרסמה עשרות מאמרים בנושא ונשאה הרצאות רבות, בטרם פירסמה את הספר עם עמיתים, במדריך שכולל מיפוי של מאות נקודות טריגר נפוצות והכאבים המוקרנים להם הן גורמות.

 

עם זאת הפרקטיקה של לחיצה ממושכת על נקודות כאובות כדי להרפות אותן קיימת בשיטות העיסוי והרפואה המסורתיות מזה אלפי שנים.

 

מחקר מדעי

ניתן למצוא את נקודות ההדק באמצעות אולטרה-סאונד באדם חי ומיקרוסקופ בגופה, כך שאין ספק שקיימים אזוריי שריר מכווצים באופן כרוני, וכי לחיצה עליהן גורמת להטבה זמנית לפחות. עם זאת יש תיאוריות שונות ומחלוקת לגבי הפיזיולוגיה שלהן, מה גורם להן, מה גורם להקרנת הכאב ומדוע הכאב מקרין לאן שמקרין, מה קורה מבחינה פיזיולוגית בזמן הלחיצה ולמשך כמה זמן מחזיקה ההטבה.

 

טריגר פוינטס בשימוש בתחום הטיפול בכאב

ד"ר טרוואל הציעה פיתרון באמצעות טיפול עצמי. יישנים ספרים בעברית לטיפול עצמי בטריגר פוינטס ומידע רב נגיש באינטרנט. מטפלים רבים בתחום הכאב אימצו את התיאוריה והפרקטיקה של חיפוש ולחיצה על נקודות טריגר במסגרת הקליניקה, כולל מעסים, כירופרקטורים, אוסטאופתים, פיזיותרפיסטים, מטפלים ברפואה סינית ואף רופאי משפחה.

bottom of page