top of page

חזרה שיטות טיפול

נוירו-מוביליזציה

נוירו-מוביליזציה (או נוירו-דינמיקה) היא אוסף של טכניקות לאבחון וטיפול בתפסים עצביים באמצעות הנעת העצבים ביחס לרקמות הסמוכות להם. כדי להבין את הנושא מומלץ לקרוא את המאמר שלי אודות תפסים עצביים ומוֹבּיליוּת עצבית.

הטיפול בנוירו-מובילזציה מתחלק לתרגילים דינמיים ולטיפול ידני ישיר.

התרגילים הדינמיים:

הביטוי האנגלי לתרגילים אלו הוא Nerve Flossing. פלוסינג הוא ביטוי שמתאר את ניקוי השיניים באמצעות חוט דנטאלי. באופן דומה מניעים את העצב בתוך המסלול שלו לשני הכיוונים, מבלי למתוח אותו לחלוטין. תרגיל זה מחליף את מתיחות העצבים ששימשו בעבר היות והוא עדין בהרבה, כך שניתן לחזור עליו פעמים רבות ומספר פעמים ביום. מתיחות עצבים לעומת זאת עלולות להיות אגרסיביות מידי לאנשים הסובלים מתפסים עצביים.

את התרגילים הדינמיים ניתן לבצע לבד אולם ניתן להפיק תועלת נוספת מביצוע בהדרכת ידיו של מטפל. לכך יש שני יתרונות:

  1. המטפל מבצע חלק מן הפעולות עבור המטופל כך ששרירי המטופל רגועים יותר.

  2. המטפל המיומן יכול לחוש במגבלות התנועה היטב וכך יכול לתקן טעויות של מתיחה מוגזמת או מתיחה חלשה מידי.

לדוגמה לתרגיל דינמי לעצב הסיאטי:

טיפול ידני ישיר

ישנם מקומות רבים בגוף בהם עצבים עוברים קרוב לפני העור וניתן לחוש באמצעות האצבעות. הטיפול נעשה באמצעות מגע ישיר אך עדין מאוד במקומות אלו. טכניקה זו מבוצעת ב-4 שלבים:

  1. הרגשת תנועת העצב. המטפל נוגע בעצב וממתין. קיימת בגוף תנועה עדינה של העצבים מן המרכז אל הפריפריה וחזרה, תנועה שמלווה את הנשימה. המטפל וחש בתנועה ודבר זה לבדו גורם לרגיעה ושחרור ברקמות העוטפות את העצב.

  2. ליווי תנועת העצב. המטפל פשוט מלווה את התנועה ומנסה לעודד אותה.

  3. משיכת העצב הרחק מן חוט השדרה והמתנה.

  4. משיכת העצב כלפי חוט השדרה והמתנה.

כמו כן ניתן להניע עצב ביחס למבנה אחר שעשוי ללחוץ עליו. למשל ניתן לקבע את שריר הפריפורמיס ולהניע את העצב הסיאטי ביחס אליו. הדבר עשוי לגרום לשחרור רב בפריפורמיס.

יש לציין שהתנועה המדוברת היא עדינה מאוד, מספר מילימטרים לכל היותר.

היסטוריה של הנוירו-מוביליזציה

מתיחות עצבים ככלי לאבחון וטיפול ידועות לפחות משנות ה-1950. בשנת 1995 פורסמה לראשונה בספר עבודתו של הפיזיותרפיסט מייקל שקלוק אשר פיתח את מושג המוביליות העצבית ואת התרגילים הדינמיים. באשר לטכניקות הישירות איני יודע מה מקורן, אולם אני משער שהן פותחו על-ידי מטפלים בקרניו-סאקרל ואוסתיאופתיה, בשל אופי המגע העדין מאוד שלהן.

bottom of page